BASISREGELS VOOR HET SAMENSTELLEN VAN EEN KAASPLANKJE:
Kies minimaal drie verschillende kaassoorten (altijd een oneven getal aanhouden)
Neem ongeveer 100 – 125 gram per persoon
Kies kazen die qua smaak, kleur, structuur verschillen. Dat staat leuk op de plank
Varieer in vorm. Snijdt de kazen in verschillende vormen
Maak het kaasplankje compleet met verschillende chutneys, compotes en brood.
Gebruik per kaasfamilie een ander kaasmes
Serveer de kazen op en houten plank met grote glazen bijbehorende wijn of port
Het begint allemaal bij het selecteren van de kazen. Als uitgangspunt kun je vijf
kaassoorten nemen. Deze gelden als leidraad voor het samenstellen van een perfecte kaasplank.
De kazen zijn oplopend van zacht naar pittig.
1 Witschimmelkazen- - breau de meaux, camembert de Normandië
2 Geiten- Schapen kazen- - crementel, geitenbrie, chevre
3 Harde –Halfharde kazen- - manchego, passendale, cheddar, boerenkaas, comté
4 Rode korstkazen - - chaumes, reblochon, bon te negio
5 Blauw schimmelkaas- - bleu stilton, gorgonzola,fourme d’ambert, roquefort
Om alle smaken te proeven moet u beginnen met de milde kaas en de meest pittige kaas als laatste.
Als u begint met de meest pittige kaas dan zal deze de smaak van de overige kazen overheersen.